Wat is hypnose

 

Kort gezegd is het op het moment dat je in hypnose bent, heb jij een verhoogde focus van je brein, een verhoogde ontspanning van je lichaam en een verhoogde gevoeligheid voor suggesties. 

 

Hypnose is eigenlijk altijd zelfhypnose. De hypnotiseur begeleidt je in het proces van hypnose, zodat jij in de juiste staat komt waarin veranderwerk kan plaatsvinden. Deze staat van hypnose wordt somnambulisme genoemd. In deze staat kun je gewoonten en overtuigingen die niet voor je werken, ombogen worden tot nieuwe overtuigingen en nieuwe gewoonten.

 

Hoe werkt hypnose

In de wereld van hypnose verdelen wij het brein in drie gedeelte. Het bewustzijn, het autonome bewustzijn en het onderbewustzijn. Elk deel van je brein heeft zijn eigen taken.

 

Het autonome bewustzijn stuurt processen aan waar we niets voor hoeven doen, zoals je ademhaling, je hartslag en je bloeddruk. In het bewustzijn zit het tijdelijk geheugen, het logisch en analytisch denken en je wilskracht. In het onderbewustzijn zit het lange termijn geheugen, je bescherming, je emoties, je overtuigingen en je gewoonten.

 

Een onderdeel van je bewustzijn is de kritische factor. De kritische factor filtert binnenkomende informatie.  De kritische factor weerhoudt je ervan om zomaar alle informatie die tot je komt te accepteren. Door in hypnose te gaan kun je de kritische factor als het ware omzeilen. Hierdoor is er toegang tot het onderbewustzijn, waar onder andere je gevoelens, je emoties, je gewoonten en je overtuigingen liggen. Hierdoor kan de hypnotiseur het veranderwerk kan doen om het gewenste resultaat van de cliënt te bewerkstelligen. Als voorbeeld kan de overtuiging dat iemand een roker is verandert worden in de overtuiging dat iemand een Niet Roker is.

 

Misvattingen rondom hypnose

Helaas bestaan er een aantal misvattingen over hypnose. Dit komt vooral door showhypnose, waarbij de hypnotiseur mensen op het podium allemaal gekke dingen laat doen, zoals de gehypnotiseerde te laten kakelen als een kip.

 

Één van de misvattingen is dat de hypnotiseur de mensen in zijn macht heeft en de mensen zelf geen controle meer hebben. Dit is echter niet waar. In hypnose kan de hypnotiseur jou geen dingen laten doen die je niet wilt.

 

Wat ons meteen brengt bij de volgende misvatting. Je slaapt niet en je bent niet buiten bewustzijn als je in hypnose bent. Je hoort alles en je maakt alles helemaal mee. En jij hebt gewoon de controle over jezelf.

 

Nog een laatste misvatting is dat mensen bang zijn om in hypnose te blijven steken. Dit is niet mogelijk. Zelfs als de hypnotiseur onwel wordt tijdens de sessie dan zal degene zelf uit hypnose komen of dan zal bij degene de hypnose overgaan in slapen, waarna degene vanzelf heerlijk uitgerust wakker wordt.

 

Wat is er voor een succesvolle hypnose sessie nodig?

Om een hypnose sessie succesvol te maken, zodat de gewenste veranderingen daadwerkelijk gemaakt worden, zijn een aantal zaken van belang:

1. De cliënt moet 100% van het probleem af willen, geen 95%.

2. De cliënt moet bereid zijn om alle aanwijzingen en suggesties van de hypnotiseur op te volgen en te accepteren.

3. Er is vertrouwen nodig.